Πολιτική κίνηση Κηφισιάς-Εκάλης-Νέας Ερυθραίας

Sunday 21 November 2010

ΚΥΡΙΑΚΗ 21 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ: ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΟΣΟΥΣ ΧΑΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΤΟ, ΕΝΤΕΙΝΟΥΜΕ ΤΗ ΜΑΧΗ ΝΑ ΠΑΨΕΙ Ο ΦΟΡΟΣ ΑΙΜΑΤΟΣ


μέλος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ


ΚΥΡΙΑΚΗ 21 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ: ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΟΣΟΥΣ ΧΑΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΤΟ, ΕΝΤΕΙΝΟΥΜΕ ΤΗ ΜΑΧΗ ΝΑ ΠΑΨΕΙ Ο ΦΟΡΟΣ ΑΙΜΑΤΟΣ
19.11.2010

Οι Οικολόγοι Πράσινοι για την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων
Αναλογικά με τον πληθυσμό μας, οι ανθρώπινες απώλειες από τροχαία είναι στην Ελλάδα σχεδόν διπλάσιες από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Τα τελευταία χρόνια έχουμε σε ετήσια βάση 1500 θανάτους, 1700-1900 βαριά τραυματίες και 17.000 ελαφρότερα. 15% των νεκρών είναι πεζοί, το ένα τρίτο των θυμάτων είναι παιδιά. Είμαστε, με μεγάλη διαφορά, η χώρα με τις χειρότερες επιδόσεις στην Ευρώπη των 15.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούμε τη σημερινή στάση της πολιτείας, αλλά και μεγάλου μέρους της κοινωνίας, πραγματικά εγκληματική. Ολόκληρη η πολιτική μεταφορών επικεντρώνεται σήμερα στη μονόπλευρη προώθηση του αυτοκινήτου, χωρίς καν αντίστοιχη έμφαση για την ασφαλή χρήση του. Χρειαζόμαστε λοιπόν άμεσα:
  • Επαρκή εκπαίδευση των οδηγών και τακτικό έλεγχο των οχημάτων. Ένταξη της οδικής συμπεριφοράς στο πρόγραμμα της παιδείας, ώστε να αναπτυχθεί η συνειδητοποίηση των κινδύνων, και η τήρηση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας να εφαρμόζεται με γνώμονα την ασφάλεια του οδηγού και των άλλων πολιτών και όχι την αποφυγή του προστίμου.

  • Στις πόλεις και τους οικισμούς, δίκτυα ποδηλατόδρομων και επαρκείς περιφρουρημένοι χώροι και διαβάσεις για πεζούς, ώστε να κατοχυρώνεται και η δική τους ασφάλεια. Στους τοπικούς δρόμους σε περιοχές κατοικίας, θα πρέπει σταδιακά θα επιβληθεί όριο ταχύτητας 30 χλμ/ώρα, όπως σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις και γειτονιές.

  • Ιδιαίτερη μέριμνα για την ασφάλεια του οδικού δικτύου, τη συντήρηση των οδοστρωμάτων, την επαρκή σηματοδότηση και φωτισμό των δρόμων, την απομάκρυνση των επικίνδυνων διαφημιστικών πινακίδων.
  • Έμφαση στο σιδηρόδρομο και τη δημόσια συγκοινωνία που παρέχουν πολύ μεγαλύτερη ασφάλεια. Σήμερα είμαστε τελευταίοι στην Ευρώπη στις υποδομές και τη χρήση του τρένου, ενώ ο πρόσφατος νόμος για τον ΟΣΕ επιχειρεί ακόμη και το ξήλωμα των γραμμών στα 2/3 του ήδη αραιότατου δικτύου.

  • Την Κυριακή 21 Νοεμβρίου οι Οικολόγοι Πράσινοι θα είμαστε παρόντες στις εκδηλώσεις για τη Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης, πιστεύοντας ότι αυτές δεν αφορούν μόνο όσους έχασαν δικούς τους ανθρώπους στην άσφαλτο, αλλά και όλους όσους συνειδητοποιούμε την ανάγκη για δραστικά μέτρα και αποτελεσματικές πολιτικές ώστε να προλάβουμε τουλάχιστον τα επόμενα θύματα.

    Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων


    Για περισσότερες πληροφορίες: Μαρία Σούμπαση 6974 263575

    Γιάννης Παρασκευόπουλος 6979 952070

    Ελεάννα Ιωαννίδου 6932 705289



    Για εκδηλώσεις που οργανώνονται: http://www.podilates.gr/?q=node/12562, http://www.wdor.org/en/archive/2010/117-europe/261-greece-athens

    1 comment:

    1. Το κείμενο, δυστυχώς, είναι πολύ επίκαιρο μιας και πριν από λίγο το πεζοδρόμιο στην οδό Κολοκοτρώνη στη Κηφισιά ήταν αποκλεισμένο για τους πεζούς και αναγκαζόμασταν να περπατάμε στο δρόμο. Αυτή η κατάσταση είναι πολύ συνιθισμένη σε όλη την Ελλάδα :(

      ReplyDelete