Πολιτική κίνηση Κηφισιάς-Εκάλης-Νέας Ερυθραίας

Monday 21 June 2010

1η εκδήλωση-γιορτή του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων



Αθήνα, 21/06/2010



Ήμασταν κοντά τους και ζητάμε μαζί τους:
• χορήγηση ασύλου σε όσους/ες το δικαιούνται,
• ανθρώπινες συνθήκες στα Κέντρα Παραμονής,
• σεβασμό στα δικαιώματά τους

Περιμένουμε από την κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της


• για την έως σήμερα ανυπαρξία πολιτικής στο ζήτημα της χορήγησης ασύλου και τις απαράδεκτες διαδικασίες πρόσβασης στο άσυλο,
• για τις έως σήμερα απάνθρωπες συνθήκες υποδοχής και παραμονής όσων ζητούν άσυλο και όσων ανθρώπων ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες όπως είναι οι έγκυοι γυναίκες, οι ανήλικοι/ες και οι βασανισμένοι/ες,
• για την απαράδεκτη εκκρεμότητα των 50.000 αναπάντητων αιτημάτων ασύλου που έχουν συσσωρευτεί από το παρελθόν, ώστε να πάψει πια να αποτελεί στίγμα για τη χώρα μας η ικανοποίηση μόλις 1,2% αιτημάτων έναντι του 27% του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Στην Πλατεία Κουμουνδούρου, μπροστά στα γραφεία μας, οι Οικολόγοι Πράσινοι είχαμε χτες, Κυριακή 20/6 και Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, την πρώτη μας συνάντηση με το νεοσύστατο Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, που οργάνωσε εδώ την 1η γιορτή-συνάντηση γνωριμίας με τους πολίτες της Αθήνας.
Το ΕΦΠ δημιουργήθηκε πριν λίγους μήνες από πρόσφυγες της Σομαλίας, του Αφγανιστάν και του Σουδάν, που βρέθηκαν στη χώρα μας για να σώσουν τη ζωή τους και να ξεφύγουν από διώξεις που υφίστανται εξαιτίας της φυλής, του φύλου, του σεξουαλικού προσανατολισμού και των πεποιθήσεων τους. Στην Ελλάδα, ως άνθρωποι που θέλουν να συμμετέχουν στα κοινά και να έχουν φωνή αποφάσισαν να αυτοοργανωθούν για να μπορούν να μας δώσουν να καταλάβουμε ότι «οι πρόσφυγες δεν είναι λαθρομετανάστες»: είναι άνθρωποι που διώχθηκαν για τις ιδέες τους, ξέφυγαν από πολέμους και αυταρχικά καθεστώτα που πνίγουν κάθε ελεύθερη φωνή, για να καταλήξουν στη χώρα μας προκειμένου να σωθούν. Οι άνθρωποι αυτοί έρχονται να μας θυμίσουν ότι μια πολιτισμένη και δημοκρατική κοινωνία είναι υποχρεωμένη να δίνει πολιτικό άσυλο σ’ αυτούς και τις οικογένειές τους, να σέβεται τις διαδικασίες υποδοχής και παραμονής τους στη χώρα και, τέλος, να εφαρμόζει τα ανθρώπινα δικαιώματα που η διεθνής κοινότητα έχει κατοχυρώσει θεσμικά για τους πρόσφυγες και τις ευάλωτες ομάδες.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητούν από την κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της ότι οι αιτούντες άσυλο, (συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν επιστρέψει ή επαναπροωθηθεί στην Ελλάδα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες βάσει του Κανονισμού «Δουβλίνο ΙΙ») αλλά και άτομα από ευάλωτες ομάδες, όπως έγκυοι γυναίκες, βασανισμένοι/ες και παιδιά:

1. Θα έχουν πρόσβαση σε δίκαιη και αποτελεσματική διαδικασία ασύλου, δεν θα επαναπατρίζονται και δε θα στέλνονται σε χώρες που θα υποστούν διώξεις ή θα κινδυνέψει η ζωή τους.
2. Θα ζουν σε ικανοποιητικές συνθήκες, όπως προβλέπουν οι διεθνείς και ευρωπαϊκές συμβάσεις και το εθνικό δίκαιο (Προεδρικό Διάταγμα 220/2007, άρθρο 6)
3. Θα έχουν κρατική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και φροντίδα για τα σωματικά και ψυχολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
4. Θα έχουν νομική βοήθεια, δικαίωμα προσφυγής και δικαίωμα ακρόασης από ανεξάρτητα και αμερόληπτα όργανα αν πιστεύουν ότι η κράτησή τους δεν είναι κατάλληλη, αναγκαία ή νόμιμη.
5. Θα έχουν δικαίωμα να κάνουν προσφυγή για να επανεξεταστεί από ανεξάρτητο αρμόδιο όργανο η απόρριψη του αιτήματος ασύλου που έχουν κάνει και να ανασταλεί η απέλασή τους όσο εκκρεμεί η προσφυγή.
6. Θα προστατεύονται και δεν θα κρατούνται ποτέ έγκυοι γυναίκες, ανήλικα παιδιά και άτομα που έχουν βασανιστεί.
7. Θα εκπαιδευτούν τα μέλη των σωμάτων ασφαλείας ώστε να μην ασκούν βία, να μην έχουν ρατσιστική συμπεριφορά και να αντιμετωπίζουν με σεβασμό τους πρόσφυγες, τους αιτούντες άσυλο, τις ευάλωτες ομάδες και τα αιτήματά τους.

Ακόμη, περιμένουμε, «περί το τέλος του χρόνου» να λειτουργήσει νέα Υπηρεσία Ασύλου, ενταγμένη μεν στο υπουργείο Εσωτερικών «αλλά ανεξάρτητη, με εκπαιδευμένο πολιτικό προσωπικό», όπως έχει δεσμευτεί ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Σπ. Βούγιας

Περισσότερες πληροφορίες:
Nίκος Μυλωνάς 6972530290

No comments:

Post a Comment