Πολιτική κίνηση Κηφισιάς-Εκάλης-Νέας Ερυθραίας

Friday 7 October 2011

ΕΛΛΑΔΑ: ΜΟΝΗ ΔΙΕΞΟΔΟΣ, ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΡΑ ΑΝΑΚΑΤΑΝΟΜΗΣ ΤΩΝ ΒΑΡΩΝ

Παρασκευή, 07 Οκτ. 2011

Αποτέλεσμα κακοδιαχείρισης από όλους η τρέχουσα κατάσταση, επισημαίνει ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος

Αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους (με σημαντική περικοπή του) είναι απαραίτητη ως μέρος μιας μακροπρόθεσμης λύσης στην κρίση του Ευρώ, έστω κι αν η εφαρμογή ενός τέτοιου σχεδίου θα οδηγούσε τους οίκους αξιολόγησης να υποβαθμίσουν την Ελλάδα στην κατηγορία "επιλεκτικής χρεοκοπίας".

"Οι διασώσεις της Ελλάδας, Ιρλανδίας και Πορτογαλίας ήταν όλες σχεδιασμένες για να κερδηθεί χρόνος και να προληφθεί η διασπορά της μόλυνσης στην Ιταλία και την Ισπανία. Αυτή η στρατηγική έχει ξεκάθαρα αποτύχει. Επιπλέον την κατάσταση επιδεινώνουν η αποτυχία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Eurogroup να σταματήσουν τις δημόσιες εσωτερικές τους διαμάχες, να συμφωνήσουν και να στείλουν ισχυρό σήμα σε μια στιγμή που οι πιθανότητες κατάρρευσης είναι πολύ αυξημένες ", είπε ο Pilippe Lamberts Ευρωβουλευτής και συμ-πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος.

"Οι τωρινοί κίνδυνοι απαιτούν ολοκληρωμένη συστημική απάντηση. Οι ηγέτες της Ευρωζώνης, που είναι υπεύθυνοι για την ευημερία 331 εκατομμυρίων πολιτών, δεν πρέπει να επιτρέψουν να είναι οι ενέργειές τους δέσμιες των αντιδράσεων των οίκων αξιολόγησης, που συνέβαλαν στην τρέχουσα κρίση με τις επανειλημμένες λανθασμένες εκτιμήσεις τους."

Για το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα η λογική της τιμωρίας που εφαρμόστηκε έως τώρα, δεν είναι μόνο άδικη αλλά και μη αποδοτική, γι' αυτό και πρέπει να αποφεύγεται. Μόνο ένας συνδυασμός μέτρων μπορεί να περιορίσει το σοκ και να επαναφέρει την Ελλάδα σε κανονική πορεία.

Ο συνδυασμός μέτρων που προτείνουν οι Πράσινοι στοχεύει στη διασφάλιση δίκαιης κατανομής των βαρών σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Περιλαμβάνουν δημοσιονομική πειθαρχία και οικονομικές μεταρρυθμίσεις, χαμηλότερα επιτόκια, μείωση του συνολικού χρέους, διεύρυνση της προοδευτικής φορολογίας στα κέρδη, τον ιδιωτικό πλούτο και τα μεγάλα εισοδήματα, επενδυτικά κίνητρα σε αναπτυσσόμενους κλάδους ως μέρος μιας Πράσινης Στροφής (Green New Deal) για την Ευρώπη.



Η ανακατανομή των βαρών είναι απαραίτητη, στο βαθμό που η τρέχουσα κρίση είναι το αποτέλεσμα συλλογικής κακοδιαχείρισης. Οι Ελληνικές αρχές παραποίησαν τα στατιστικά τους στοιχεία (πράγμα που τα κράτη-μέλη της ΕΕ το γνώριζαν) και διατήρησαν ένα δυσλειτουργικό και διεφθαρμένο φορολογικό σύστημα. Οι θεσμοί της ΕΕ δεν κατάφεραν να εφαρμόσουν το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης και να προλάβουν την συσσώρευση ενός μη βιώσιμου δημόσιου χρέους της Ελλάδας. Οι ιδιώτες πιστωτές δεν έδειξαν την απαραίτητη προσοχή και συνέβαλαν σε μια πιστωτική φούσκα.

Μια μονομερής χρεοκοπία θα πυροδοτούσε χρηματιστικό πανικό και θα επιτάχυνε τη δημιουργία συστημικής κρίσης. Όμως βιώσιμη επιλογή δεν αποτελεί ούτε η προσέγγιση που ακολουθείται τώρα, βασισμένη σε κατά περίπτωση διασώσεις και ακραία μέτρα λιτότητας χωρίς αναδιάρθρωση του χρέους, καθώς τελικά αυξάνει τις πιθανότητες μονομερούς χρεοκοπίας.

Για το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα είναι εξαιρετικά δύσκολο σε κάθε περίπτωση να αποφευχθεί κάτι τέτοιο και η τελευταία δήλωση του Eurogroup ήδη αναγνώρισε ότι η επιλεκτική χρεοκοπία, με μεγάλο «κούρεμα» του χρέους, είναι αναπόφευκτη.

Ο μηχανισμός διαχείρισης του χρέους δεν αποτελεί εναλλακτική λύση για τις απαραίτητες συστημικές μεταρρυθμίσεις για επανεκκίνηση των βασικών παραγόντων της οικονομίας. Θα δώσει όμως τον απαραίτητο χρόνο και χώρο στην πολιτική για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, χωρίς να προκαλέσει οικονομική και κοινωνική καταστροφή.

"Υπάρχει η ανάγκη για την ελληνική οικονομία -όπως και για κάθε άλλο αποκαλούμενο κράτος της περιφέρειας- να ανακτήσει την ικανότητά της να δημιουργεί οικονομικό πλούτο. Σε ένα "πελατειακό" πολιτικό σύστημα, αυτό απαιτεί δραστικές αλλαγές και θα διαρκέσει για μια γενιά. Υπάρχει επομένως επιτακτική ανάγκη για ανακατανομή βαρών και για μακροπρόθεσμες επενδύσεις από όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης", είπε ο Pilippe Lamberts.

Για να διαβέτε το κείμενο στην ατχική του τοποθεσία επιλέξτε τον σύνδεσμο.

1 comment:

  1. Το κείμενο τα λέει πολύ σωστά, μακάρι να ακουστούμε.

    ReplyDelete