Πολιτική κίνηση Κηφισιάς-Εκάλης-Νέας Ερυθραίας

Saturday 9 April 2011

Παγκόσμια Ημέρα των Ρομά: Η σκέψη μας στους πολίτες μιας άλλης Ευρώπης



μέλος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

4.1.2011



Παρασκευή, 08 Απρ. 2011, 15:40

Στην Ευρώπη του 21ου αιώνα εξακολουθούν να υπάρχουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Πολίτες που υφίστανται ρατσιστικές διακρίσεις, αποκλεισμό από την εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη, την εργασία, τη στέγαση, την ηλεκτροδότηση, την υδροδότηση, που υφίστανται διωγμούς από το κράτος και την κοινωνία σε καθημερινή βάση. Πάνω από δέκα εκατομμύρια Ρομά συγκροτούν σήμερα μιαν άλλη Ευρώπη, εκείνη όπου τα δικαιώματα και η μέριμνα της οργανωμένης πολιτείας απουσιάζουν.

Η Ελλάδα δυστυχώς δεν αποτελεί εξαίρεση στο θλιβερό αυτό κανόνα. Σε πρόσφατη επίσκεψη σε καταυλισμό Ρομά στον Ασπρόπυργο Αττικής, μέλη των Οικολόγων Πράσινων είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τους κατοίκους και να διαπιστώσουμε από κοντά τη δύσκολη πραγματικότητα που βιώνουν σε καθημερινή βάση και τον αποκλεισμό τους ακόμα και από τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης.

Το επόμενο διάστημα είναι εξαιρετικά κρίσιμο. Η Ελλάδα, όπως και κάθε χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει κληθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλει έως το τέλος του 2011 μια εθνική στρατηγική για την ένταξη των Ρομά, διευκρινίζοντας τον τρόπο με τον οποίο θα συμβάλει στην επίτευξη συγκεκριμένων στόχων.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι καλούν την ελληνική κυβέρνηση να λάβει άμεσα πρωτοβουλίες σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο:
Για την άρση κάθε αποκλεισμού από την εκπαίδευση που αφορά παιδιά Ρομά.
Για τη στεγαστική αποκατάσταση των πληθυσμών Ρομά, αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα χρηματοδότησης ευρωπαϊκής, εθνικής, περιφερειακής, χορηγιών κ.α.
Για την άμεση εξασφάλιση βιώσιμων συνθηκών στους υπάρχοντες καταυλισμούς με την παροχή νερού και ηλεκτρικού ρεύματος.
Για να σταματήσουν οι βίαιες εξώσεις των Ρομά αλλά και κάθε είδους εκτόπισή τους χωρίς να έχει προβλεφθεί κατάλληλος χώρος μετεγκατάστασης υπό συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης και χωρίς να έχει προηγηθεί έγκαιρη ενημέρωση τους.
Για την πρόσβαση όλων των Ρομά σε υγειονομική-ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Για την αντιμετώπιση της ανεπάρκειας του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των Ρομά και την προστασία των δικαιωμάτων τους.
Για την ενίσχυση της απασχόλησης και τη γεφύρωση του χάσματος στον τομέα αυτό μεταξύ των Ρομά και των άλλων πολιτών.

Η Θεματική Ομάδα Ανθρώπινων Δικαιωμάτων των Οικολόγων Πράσινων



Την Πέμπτη 14 Απριλίου 2011, στις 19.30, η Θεματική Ομάδα Πολιτισμού των Οικολόγων Πράσινων οργανώνει την προβολή του ντοκιμαντέρ του Μ.Δίτσα «Εκτός Σχεδίου» στον Πολυχώρο Στοά, Πατησίων 99-101. Την εκδήλωση θα προλογίσουν ο σκηνοθέτης Μ.Δίτσας και ο «δάσκαλος των τσιγγάνων» Α.Νικολαΐδης.


Περισσότερες Πληροφορίες:
Σύμφωνα με στοιχεία του Συμβουλίου της Ευρώπης ο πληθυσμός των Ρομά στην Ελλάδα εκτιμάται μεταξύ 180.000 και 350.000 κατοίκων. Με μιά μέση εκτίμηση αποτελεί περίπου το 2,47% του πληθυσμού της χώρας.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: «Οι Ρομά στην Ευρώπη ζουν σε κοινωνικοοικονομικές συνθήκες αισθητά δυσμενέστερες σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό. Από έρευνα σε έξι χώρες της ΕΕ (Βουλγαρία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Ρουμανία και Σλοβακία) προέκυψε ότι μόλις το 42% των παιδιών των Ρομά τελειώνουν το δημοτικό σχολείο, ενώ ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 97,5%. Σε ό,τι αφορά τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, το ποσοστό φοίτησης των παιδιών των Ρομά υπολογίζεται σε μόλις 10%. Στην αγορά εργασίας, έχουν μικρότερα ποσοστά απασχόλησης και αντιμετωπίζουν περισσότερες διακρίσεις. Σχετικά με την στέγαση, στερούνται συχνά πρόσβασης σε στοιχειώδεις υπηρεσίες, όπως την ύδρευση ή την ηλεκτροδότηση. Στον τομέα της υγείας, υπάρχει επίσης ένα χάσμα: το προσδόκιμο όριο επιβίωσης για τους Ρομά είναι μικρότερο κατά 10 έτη σε σχέση με τον μέσο όρο στην ΕΕ, δηλαδή 76 για τους άνδρες και 82 για τις γυναίκες(...)».
Στις 5 Απριλίου δόθηκε στη δημοσιότητα το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο για τις Εθνικές Στρατηγικές για την Ένταξη των Ρομά. Με αφορμή την παρουσίαση του Πλασίου η ευρωβουλευτής των Πρασίνων Helene Flautre προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση: Πατήστε εδώ για το κείμενο της δήλωσης στα αγγλικά.
Στην ετήσια έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη για το 2010 επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι: «Ο Σ.τ.Π. εξακολουθεί να διαπιστώνει αδράνεια ή απροθυμία των αρμόδιων αρχών να λάβουν τα αναγκαία μέτρα ώστε να εξασφαλιστεί στους πληθυσμούς Ρομά κατάλληλη στέγη υπό αξιοπρεπείς συνθήκες (...)».
Με επείγουσα έγγραφη παραγγελία του (Α.Π.720) στις 22-2-2011 προς τους Εισαγγελείς Εφετών της χώρας, ο Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ.Μακρής ζητά να ενημερωθούν οι εισαγγελείς σε όλες τις περιφέρειες της χώρας για τις καταγγελίες που αφορούν φαινόμενα αποκλεισμού παιδιών Ρομά από τη Δημόσια Εκπαίδευση προκειμένου να εξαλειφθεί η φοβική προς τα παιδιά αυτά αντίληψη και να διασφαλισθεί η ανεμπόδιστη και χωρίς αποκλεισμό ή διακρίσεις ισότιμη ένταξη τους σε όλες τις δομές του κράτους. Σχετικό δελτίο τύπου του Ελληνικού Παρατηρητηρίου Συμφωνιών του Ελσίνκι.
Σε χθεσινό δελτίο τύπου το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ), ανακοίνωσε πως στις 25 Μαρτίου 2011 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) αποφάσισε να κρίνει κατ' αρχή παραδεκτή και να κοινοποιήσει στην Ελλάδα την προσφυγή Ιωάννα Σαμπάνη και λοιποί κατά Ελλάδας που έκαναν μέσω του ΕΠΣΕ 140 Ρομά (98 παιδιά και 42 γονείς) και αφορά το συνεχιζόμενο ρατσιστικό εκπαιδευτικό διαχωρισμό των παιδιών Ρομά σε ένα σχολείο-γκέτο μόνο για Ρομά, στο 12ο Δημοτικό Σχολείο Ασπροπύργου. Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΕΠΣΕ εδώ.
Διαβάστε εδώ πρόσφατη παρέμβαση του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Μ.Τρεμόπουλου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για έξωση Ρομά στη Ρουμανία.
Διαβάστε εδώ δελτίο τύπου των Οικολόγων Πράσινων Φθιώτιδας για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα των Ρομά.
Διαβάστε εδώ δελτίο τύπου της Διεθνούς Αμνηστίας για τις αναγκαστικές εξώσεις Ρομά στη Σερβία.

Σχετικό link" επίσημος ιστοτόπος

1 comment:

  1. Ισως έπρεπε να είχαμε βάλει στο κείμενο ότι οι Ρομά ήταν από τα μεγαλύτερα θύματα του Ολοκαυτώματος.

    ReplyDelete