Πολιτική κίνηση Κηφισιάς-Εκάλης-Νέας Ερυθραίας

Tuesday, 4 January 2011

ΕΒΡΟΣ: ΔΕ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΕΙΧΟΣ ΤΟΥ ΑΙΣΧΟΥΣμέλος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

4.1.2011ΕΒΡΟΣ: ΔΕ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΕΙΧΟΣ ΤΟΥ ΑΙΣΧΟΥΣ


Ανεπιθύμητο πρωτοχρονιάτικο δώρο θεωρούν οι Οικολόγοι Πράσινοι τις εξαγγελίες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για δημιουργία φράχτη – τείχους στον Έβρο, αλλά και τις διακηρύξεις του ότι «θα παραμείνουν μόνο εκείνοι οι μετανάστες που έχουν δικαίωμα διεθνούς προστασίας ή δικαίωμα ασύλου. Κανείς άλλος». Πρακτικά το υπουργείο του κ.Παπουτσή δεν αναγνωρίζει καθεστώς προστασίας σχεδόν σε κανένα, καθώς το 2ο τρίμηνο του 2010 η Ελλάδα έκανε δεκτές μόλις 20 αιτήσεις για πολιτικό άσυλο σε σύνολο 1145, ποσοστό 1.7% έναντι 25% του Ευρωπαϊκού μέσου όρου.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι δηλώνουν λοιπόν κάθετα αντίθετοι στο σχέδιο για το τείχος, καθώς:
• Δεν θα αποτρέψει την είσοδο των μεταναστών, που αναγκάζονται να καταφεύγουν στην Ευρώπη από αδυναμία να επιβιώσουν στις χώρες προέλευσής τους.
• Δεν έχουν συνυπολογιστεί οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της κατάτμησης του ενιαίου ευαίσθητου οικοσυστήματος του Έβρου, με δεδομένο, μάλιστα, ότι το σχέδιο αφορά διαδρόμους διέλευσης της πανίδας της περιοχής.
• Ουσιαστικό όφελος θα έχουν μόνο τα κυκλώματα δουλεμπορίας που χρησιμοποιούν θαλάσσιες διαδρομές, οι οποίες έχουν μέχρι σήμερα στοιχίσει τις ζωές σε δεκάδες χιλιάδες μετανάστες που πνίγηκαν στην Μεσόγειο την τελευταία εικοσαετία, καθώς και οι κατασκευαστικές εταιρίες που θα αναλάβουν τις σχετικές εργολαβίες.
Σχετικά, η εκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Ελεάννα Ιωαννίδου, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Πρέπει επιτέλους να συνειδητοποιήσουμε ότι, όσο θα υπάρχει καταπίεση και εξαθλίωση στις χώρες τους, και δεν έχουν άλλη επιλογή, οι πρόσφυγες θα συνεχίσουν να μεταναστεύουν. Η κατασκευή τείχους στον Έβρο όχι μόνο δεν θα αποτρέψει την αναζήτηση και εύρεση διόδων εισόδου τους στην Ευρώπη, αλλά φέρει και τον βαρύ συμβολισμό της μετατροπής της Ευρώπης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε Ευρώπη-Φρούριο του Μεσαίωνα. Ευχόμαστε οι συνθήκες στη χώρα μας να μη φθάσουν ποτέ στο σημείο να ψάχνουμε εμείς δίοδο διαφυγής».
Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων
Περισσότερες πληροφορίες:
Μιχάλης Μπάκας 6944 654785 , Ελεάννα Ιωαννίδου 6932 705289
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:
Η πτώση του τείχους του Βερολίνου δεν αποτέλεσε -όπως πολλοί από εμάς ευελπιστούσαμε- την αρχή της πτώσης μιας σειράς τειχών ανά τον κόσμο που χωρίζουν λαούς. Νέα τείχη κτίζονται, αλλά και άλλα εξακολουθούν να λειτουργούν: Μεταξύ Η.Π.Α. και Μεξικού, Ισραηλινών και Πα¬λαιστίνιων, Βόρειας και Ν. Κορέας, Ινδίας και Πακιστάν, Υεμένης και Σ. Αραβίας, Μποτσουάνα και Ζιμπάμπουε, αλλά και τείχη που διχοτομούν πόλεις, όπως το Μπέλφαστ στη Β. Ιρλανδία και τη Λευκωσία στην Κύπρο. Ενώ, όμως, ενισχύεται το διεθνές κίνημα για την πτώση όλων των τειχών της ντροπής, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη προτείνει την ύψωση τείχους στα σύνορα μας με την Τουρκία, για να εμποδιστεί δήθεν η είσοδος των μεταναστών.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι είμαστε κάθετα αντίθετοι στη δημιουργία αυτού του τείχους καθώς:
• Δεν θα αποτρέψει την είσοδο των μεταναστών, που αναγκάζονται να καταφύγουν στην Ευρώπη από αδυναμία να επιβιώσουν στις χώρες προέλευσής τους.
• Δεν έχουν συνυπολογιστεί οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της κατάτμησης του ενιαίου ευαίσθητου οικοσυστήματος του Έβρου, με δεδομένο, μάλιστα, ότι το σχέδιο αφορά διαδρόμους διέλευσης της πανίδας της περιοχής.
• Ουσιαστικό όφελος θα έχουν μόνο τα κυκλώματα δουλεμπορίας που χρησιμοποιούν θαλάσσιες διαδρομές, οι οποίες έχουν μέχρι σήμερα στοιχίσει τις ζωές σε δεκάδες χιλιάδες μετανάστες που πνίγηκαν στην Μεσόγειο την τελευταία εικοσαετία, καθώς και οι κατασκευαστικές εταιρίες που θα αναλάβουν τις σχετικές εργολαβίες.
Το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό για να εξαντλείται σε εξαγγελίες χωρίς σχεδιασμό, μεθοδικότητα και ενιαία ανθρωπιστική πολιτική σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουμε εκφράσει επανειλημμένα τις θέσεις μας:
• για την ανυπαρξία πολιτικής στο ζήτημα της χορήγησης ασύλου και τις απαράδεκτες διαδικασίες πρόσβασης στο άσυλο,
• για τις συνεχιζόμενες απάνθρωπες συνθήκες υποδοχής και παραμονής όσων ζητούν άσυλο και όσων ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες όπως οι έγκυοι γυναίκες, οι ανήλικοι/ες και τα θύματα βασανιστηρίων.
• για την απαράδεκτη εκκρεμότητα των συσσωρευμένων 50.000 αναπάντητων αιτημάτων ασύλου (και των πολύ περισσότερων που δεν έχει γίνει καν εφικτό να κατατεθούν), ώστε να πάψει πια να αποτελεί στίγμα για τη χώρα μας η ικανοποίηση μόλις 1,2% αιτημάτων έναντι του 27% του ευρωπαϊκού μέσου όρου.
Είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη μη εφαρμογής των αποφάσεων «Δουβλίνο ΙΙ», που δίνουν το δικαίωμα επαναπροώθησης προς τις χώρες πρώτης εισόδου όπως η Ελλάδα, και η προώθηση ενός Κοινού Συστήματος Ασύλου σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με αναλογική κατανομή των βαρών που αυτή η πολιτική συνεπάγεται. Κοινό Σύστημα Ασύλου σημαίνει πάνω από όλα ότι κάθε πρόσφυγας που φθάνει σε ευρωπαϊκό έδαφος θα έχει δικαίωμα να ζητήσει άσυλο από οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα, και όχι μόνο από εκείνη στην οποία έφθασε.

Οι Θεματικές Ομάδες Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Περιβάλλοντος των Οικολόγων Πράσινων

1 comment:

  1. Χθες βράδυ η ΝΕΤ είχε μία πολύ καλή εκπομπή για αυτό το θέμα και ο κεντρικός καλεσμένος της ήταν ο κύριος Γαβράς.

    ReplyDelete