Πολιτική κίνηση Κηφισιάς-Εκάλης-Νέας Ερυθραίας

Thursday 5 August 2010

6η Αυγούστου: Μαύρη Επέτειος για την Ανθρωπότητα


Οι Οικολόγοι Πράσινοι καλούμε όλους τους πολίτες να θυμηθούν τις εκατοντάδες χιλιάδες άμαχων ανθρώπων που έφυγαν από τη ζωή σε μία πολεμική επιχείρηση μαζικής δολοφονίας, στη Χιροσίμα και στη συνέχεια στο Ναγκασάκι. Να θυμηθούν τις ανυπολόγιστες συνέπειες στη ζωή και στην υγεία όσων επέζησαν της καταστροφής και των απογόνων τους, τις ανυπολόγιστες συνέπειες στο περιβάλλον αλλά και στις γεωστρατηγικές ισορροπίες και στην κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών που ακολούθησε.
Σήμερα, όπου όλοι συμφωνούν ότι η ανθρωπότητα πρέπει να απελευθερωθεί από Όπλα Μαζικής Καταστροφής, αυτά συνεχίζουν να πολλαπλασιάζονται. Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. δεν θεωρούν προτεραιότητά τους τον πυρηνικό αφοπλισμό, παρά αρκούνται σε ευχολόγια για την μη διασπορά της πολεμικής πυρηνικής τεχνολογίας σε κράτη που δεν την διαθέτουν ήδη.
Οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Γαλλία, η Αγγλία, η Κίνα, η Βόρεια Κορέα, η Ινδία, το Πακιστάν, αλλά και το Ισραήλ, είναι πυρηνικές δυνάμεις, είτε αναγνωρισμένες είτε de facto, ενώ πολλές άλλες χώρες επιδιώκουν να αποκτήσουν πυρηνική ενέργεια, η οποία είναι επικίνδυνη όχι μόνο για την ανθρώπινη ύπαρξη, αλλά και για το μέλλον του πλανήτη.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι συνυπογράψαμε σήμερα την Έκκληση για Αποπυρηνικοποιημένη Μέση Ανατολή, μια πρωτοβουλία του Αντιπυρηνικού Παρατηρητηρίου της Μεσογείου και της ομπρέλας οργανώσεων MN3 (Mediterrannean No Nuclear Neighbourhood).
Σε ένδειξη μνήμης και διαμαρτυρίας, αύριο, 6 Αυγούστου οι Οικολόγοι Πράσινοι θα φορέσουμε μία ΜΑΥΡΗ ΠΕΝΘΙΜΗ ΚΟΡΔΕΛΑ στο μπράτσο μας. Καλούμε όλους του πολίτες που επιθυμούν έναν κόσμο ελεύθερο από Όπλα Μαζικής Καταστροφής, να πράξουν το ίδιο.

Ακολουθεί η Έκκληση για Αποπυρηνικοποιημένη Μέση Ανατολή που συνυπογράφουν οργανώσεις και κινήματα της Μεσογείου

ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΑΠΟΠΥΡΗΝΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ


Η Μέση Ανατολή είναι η πιο στρατιωτικοποιημένη περιοχή της γης. Είναι πρώτη παγκοσμίως σε στρατιωτικές δαπάνες, σε ποσοστά του ΑΕΠ. Απορροφά σχεδόν το 30% των παγκόσμιων εξαγωγών όπλων. Δοκιμάζεται από ξένες επεμβάσεις, αιματηρότατους πολέμους, κατοχές και καταπατήσεις δικαιωμάτων, με πρώτο το δικαίωμα του Παλαιστινιακού λαού να έχει το δικό του κράτος στα σύνορα του 1967.
Το ενδεχόμενο μετατροπής της Μ. Ανατολής σε πεδίο και πυρηνικού ανταγωνισμού θα επιδεινώσει δραματικά την κατάσταση. Η απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια θα είναι τεράστια.
Ο κίνδυνος διασποράς των πυρηνικών όπλων στη Μ. Ανατολή είναι μεγαλύτερος απ΄ οπουδήποτε αλλού. Ήδη υπάρχει το παράνομο πυρηνικό οπλοστάσιο του Ισραήλ, αλλά και άλλες χώρες της περιοχής μπορεί να υποκύψουν στον πειρασμό απόκτησης πυρηνικών όπλων στο μέλλον.
Από την άλλη, δεν μας διαφεύγει ότι το ζήτημα αυτό χρησιμοποιείται και σαν πρόσχημα για νέες επεμβάσεις και πολεμικές απειλές. Θυμόμαστε το μεγάλο ψέμα της κατοχής πυρηνικών όπλων από τον Σαντάμ που επικαλέστηκαν οι Μπους και Μπλερ για να εισβάλουν στο Ιράκ το 2003.
Πηγή ανησυχιών είναι και η εξάπλωση των πυρηνικών εργοστασίων, με τα ερωτήματα γύρω από την ασφάλειά τους να παραμένουν, ιδιαίτερα σε αυτή την  ταραγμένη περιοχή, ενώ τα απόβλητα τους είναι πολύ πιθανό να μετατρέψουν τη Μεσόγειο σε θάλασσα θανάτου και τις χώρες της περιοχής σε τοξικές χωματερές.
Με αυτά τα δεδομένα, θεωρούμε στόχο προτεραιότητας την ανακήρυξη της Μ. Ανατολής σε ζώνη ελεύθερη από πυρηνικά και άλλα όπλα μαζικής καταστροφής. Πρόταση ζωής για την περιοχή και για τον κόσμο. Μεγάλο βήμα στον αγώνα για την πλήρη κατάργηση των πυρηνικών όπλων.
Ζητούμε την εφαρμογή των σχετικών ψηφισμάτων της Γ.Σ. του ΟΗΕ και υποστηρίζουμε τη σύγκληση από τον ΟΗΕ διεθνούς διάσκεψης για τον στόχο αυτό.
Καλούμε το Ισραήλ, μόνη χώρα της περιοχής που δεν έχει προσχωρήσει στη Συμφωνία μη Διασποράς των Πυρηνικών Οπλών (ΝΡΤ) να το κάνει χωρίς άλλη καθυστέρηση.
Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την απόκτηση πυρηνικών όπλων από καμία χώρα. Δεν αποτελούν μέσα άμυνας τα όπλα αυτά, ούτε υπάρχει άμυνα απέναντί τους. Έχουν χαρακτηριστεί παράνομα από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, με γνωμοδότησή του το 1996.
Όλοι εμείς που υπογράφουμε το κείμενο αυτό, κάνουμε έκκληση για συντονισμένη διεθνή κινητοποίηση των πολιτών, κοινή δράση όλων των φιλειρηνικών, αντιπυρηνικών, οικολογικών και άλλων κοινωνικών οργανώσεων.
Όλοι στον κοινό αγώνα. Για την ειρήνη και τη ζωή. Για να μη γίνει η Μ. Ανατολή νέα Χιροσίμα. Να μην ξεκινήσει από την πολύπαθη αυτή  περιοχή  ένα παγκόσμιο πυρηνικό ολοκαύτωμα.

1 comment:

  1. Eίναι πάρα πολύ σημαντικό να μην ξαναγνωρίσει η ανθρωπότητα τέτοια φρίκη.

    ReplyDelete